středa 20. února 2013

Zázrak zvaný banán

Hezkou středu všem!
Ve své emailové schránce jsem objevila velmi zajímavý soubor plný informací o banánech. Musím říci, po přečtení článku už se na banán nedívám stejnýma očima :-) Určitě netušíte, co všechno toto ovoce dokáže, k čemu může posloužit a čím je výjimečné. Mě to tedy hodně překvapilo, a je pravda, že banány mám opravdu ráda a cítím se po nich lépe, než když sním například mandarinku.

Zdroj: weheartit.com


Základem je, abychom nikdy nedávali banán do ledničky, jelikož to urychlí jeho černání. Banán jako takový obsahuje tři přírodní cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. Dodává nám okamžitou dávku energie - výzkum potvrdil, že pouhé dva banány nám poskytnou dostačující dávku energie potřebnou na vydání 90minutového cvičení, proto není divu, že je u všech světových atletů ovoce číslo jedna. 

Podle výzkumu, mezi lidmi trpící depresí, se velká část z nich cítí výrazně lépe po snědení banánu. Je to tím, že banán obsahuje tryptophan (druh proteinu), který tělo přemění na serotonin, jenž uvolňuje relaxační prvek, zlepší náladu a celkově činí člověka šťastnějším :-) 

Při menstruačních bolestech zapomeňme na tabletky všeho druhu! Místo nich si snězme banán. Obsahuje vitamín B6, díky němuž se nám zreguluje hladina glukózy v krvi, což kladně účinkuje na naši náladu.

Přes dvě stovky studentů na škole dostávalo minulý rok po dobu zkoušek banánovou potravu na snídani, svačinu i oběd, jako prostředek na zvýšení výkonnosti mozku. Výzkum dokázal, že díky banánům se dokáží studenti více soustředit. 

Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě anémie.

Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah potasia a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku a infarktu. 


Vysoký obsah vlákniny ve stravě tvořený banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy s trávením bez použití laxativ. 

Jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění kocoviny je udělat si banánovo mléčný koktejl oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní náš systém.

Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže pokud máme problémy s pálením na srdci, sníme si banán na úlevu! 

Pýr kousků banánů mezi jídly pomáhá udržet hladinu cukru v rovnováze a odstraňuje ranní bolesti.

Kousl nás komár? Než sáhneme pro krém na ošetření bolestivého vpichu po komárech či jiném hmyzu, potřeme si bolestivé místo vnitřkem banánové slupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky. 

Banány mají vysoký obsah B vitamínů, které tiší nervový systém. Budeme klidnější :-)

Pokud pracujete pod tlakem, studie psychologie dokázala, že to často vede k přecpávání především čokoládou nebo brambůrkami. Při průzkumu hospitalizovaných pacientů vědci zjistili, že nejobéznější byly skupiny osob pracující v práci pod vysokým tlakem. Abychom dokázali vyloučit požívání jídla vzniklé panikou, potřebujeme kontrolovat naši hladinu cukru v těle. Kousek banánu s vysokým podílem uhlohydrátů požitý každý dvě hodiny nám pomůže tuto hladinu udržet!

Zdroj: weheartit.com

Banán je používaný jako dietní jídlo při záživných problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolesti i v chornických případech. Dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku. Právě tím je účinný na žaludeční vředy.

Banán je uznávaný také jako chladící ovoce, které dokáže snížit obě, tělesnou i emocionální teplotu nastávajících maminek. Dokonce v Thajsku těhulky pojídají banány, aby zjistili, že jejich dítě se narodí s normální teplotou :-)

Toto ovoce také dokáže pomoci lidem, kteří se pokouší přestat kouřit. Ano, je to pravda, ačkoli je to neuvěřitelné! Vitamíny B6 a B12 obsažené v banánech (potasium a magnézium) pomáhají tělu dostat se z nikotýnového absťáku :-)

V banánu životně důležitý materiál, pomáhající normalizovat srdeční rytmus, pomáhá dodávat kyslík do mozku a reguluje tak naši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve strestu, náš metabolický poměr se zvyšuje a tak snižuje naši hladinu potasia. To může být vyvážené nazpět s pomocí vysoko potasiového nabanánění :-)

Podle výsledků zveřejněných v televizi jedině banány jako součást pravidelné stravy mohou snížit riziko infarktu až o 40 %! 

Tato jednoduchá přírodní alternativa potvrzuje, že když se chceme zbavit bradavice, vezmeme kus banánové slupky a přiložíme ji na bradavici - žlutou stranou ven. Slupku připevníme náplastí.

Když to shrneme, banán je skutečně přírodní prostředek na mnoho nemocí a problémů. V porovnání s jablkem má v sobě čtyřikrát více proteinu, dvakrát více uhlohydrátů, třikrát více fosforu, pětkrát více vitamínu A a železa a dvakrát více jiných vitamínů a minerálů. Bohatost na potasium ho činí ovocem s nejvyšší hodnotou. Důkazem jsou opice, které jsou šťastné po celou dobu pravděpodobně proto, že jedí převážně banány! Schválně, co z toho jste věděli? Co vás naopak překvapilo? :-) Máte ještě nějaké fakta, které jsou o banánu tajemstvím? Pochlubte se, těším se!

9 komentářů:

  1. skvělý článek! nic z toho jsem o banánech nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda!Nic z toho jsem také nevěděla. A že se nedávají do lednice? :D to je pro mě novinka. Už je tam strkat nebudu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné :-) Ale podobný soupis pozitiv by se dal sepsat u každého ovoce, i když banán jich má celkově asi víc než jinde.

    OdpovědětVymazat
  4. miluju banány! .. a do ledničky je nedáváme :) .. banán je vážně zázrak! .. ještě že ho je jím pořád :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluji banány!:-))

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek, ani jsem netušil, že toho o banánech tolik nevím. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Máš vážně úžasnej blog! Určitě budu navštěvovat pravidelně a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
  8. Některé věci jsem opravdu nevěděla, takže jsem se trochu přiučila :)
    Jinak já banány miluju, mohla bych je jíst klidně na 1000 způsobů :D

    OdpovědětVymazat
  9. cukróza??????????????????
    tryptofan - protein..............je to AK
    dál jsem už raději nečetla, ne vše co je na netu je pravda

    OdpovědětVymazat